CDS | WORK | Manas Institutional Core

MANAS INSTITUTIONAL CORE

The Institutional core in Manas is located at the crossroads between commercial and residential uses. Inspired by traditional maze-like Indian cities and temples, the schools and related programs are organized as interlocking buildings, courts, and galleries. These provide a variety of spaces protected from the hot climate and infuse greenery through semi-open corridors and gardens. The integration of functions, movements, nature, and the choices to accommodate diverse activities simultaneously are the distinguishing features of the school.

The buildings seem to disappear and spaces in between them dominate the experience of the place. The subtle experience of the space, light, and shadow makes the space memorable. It extends the associations and enriches imagination by creating a pattern of indoor and outdoor spaces. The academic zones are arranged around interlocking courts and terraces linked by galleries.

The project is translated into a simple and standardized system of modern construction using in situ concrete posts, lattices, frames, and so on. The Green roof provides thermal insulation at the roof level while simultaneously giving students the opportunity to learn from and engage with the natural environment.


Typology

Urban Design, Civic

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2020

Status

In Progress

Size

10 Acres / 11,000 M2 / 120,000 SF

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Manas Mixed-Use Gateway

MANAS MIXED-USE GATEWAY

The circular organization of the gateway buildings intends to create a monumental space that can be perceived even when arriving and driving through the mixed-use gateway. Located at the gateway, the commercial office space serves both resident employees as well as non-residents who may drive from Pune or other nearby areas. Retail uses at the ground level activate the public space.

Embracing the relatively moderate, but warm climate, the commercial office space is served by open corridors that rim the inner circle and deeper office spaces. The shade is provided by the overhangs and interim floors. These allow the enclosed office space to be extended to the inner periphery when additional space is needed. In terms of material, the project embraces brick walls and screen with exposed concrete structure and floor. 

The use of the materials emulates other project typologies that have similar materials with variations in how they are used. The use of brick, terracotta, and similar materials embraces the topography of the site and helps the project “sit” comfortably in the current location.


Typology

Urban Design, Civic

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2020

Status

In Progress

Size

10 Acres / 11,000 M2 / 120,000 SF

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Rail to River Active Transportion Corridor

RAIL TO RIVER ACTIVE TRANSPORTATION CORRIDOR

The proposed 8.3-mile section of the 26-mile long Harbor Subdivision establishes an off-street facility and community resource for pedestrians and bicyclists through the heart of South Los Angeles, connecting residential neighborhoods to transit, and other destinations. This detailed feasibility study fully investigates the viability of the active transportation corridor as a potential interim project on the identified ROW. This includes the evaluation of factors such as potential use, impact on streets and adjacent land uses ROW restrictions, cost/benefit assessment, and conceptual design, and BNSF operations impact.

The project intends to provide county-wide connectivity to the Los Angeles River, as well as an active transportation corridor that improves and enhances linkages between the Metro Blue Line station at Slauson Avenue and Long Beach Avenue, and the future Crenshaw/LAX light rail station at Florence Avenue and West Boulevard. Countywide benefits include increasing the catchment area for transit, providing safe first and last-mile options, and providing improved connectivity to surrounding communities and beyond.


Typology

Urban Design, Transit-Oriented

Location

Los Angeles County, California

Year

2014

Status

Completed

Size

8.3 Miles

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Arellano Associates, STV Incorporated, ALTA

Design Team

Farooq Ameen, Tracey Scott


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Century-Aviation Transit Oriented Development

CENTURY-AVIATION TRANSIT ORIENTED DEVELOPMENT

Located on Century Boulevard leading to LAX, this station area is the gateway to Los Angeles. The elevated railroad ROW is unique along the light rail alignment. With the exception of a large residential area to the east of Aviation Boulevard, almost all the built form is characteristic of larger format commercial, industrial and service use. The station area is dominated by a  significantly large under-utilized surface parking lot and surrounded by large parking structures. Airport related uses such as hotel, office, and industrial dominate the area. There is also a significant number of parking lots and parking garages for persons commuting to LAX. East of Aviation Boulevard, there is a residential community with a large number of vacant lots. This is related to future LAX development. 

It is anticipated that a people-mover will be implemented by LAWA connecting the station to the airport in the future. There are significant amounts of hospitality and commercial office uses. However, there is a lack of entertainment venues or accessible open spaces. Several adjacent sites will become available as the consolidated rental facility is implemented.

Century Boulevard is the main boulevard leading to LAX, and because of this airport proximity, the area has a well-established market for both hotels and office space.  The Green Line from the east will connect to the Crenshaw Line at this station and the people mover system will connect this station vicinity with the LAX Terminals.


Typology

Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles, California

Year

2011

Status

Concept Development

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

AECOM-Economics

Design Team

Farooq Ameen, Tracey Scott, Giancarlo Renella


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | North-West Neighborhood Masterplan

NORTH-WEST NEIGHBORHOOD MASTERPLAN

The North-West Neighborhood Study outlines opportunities for revitalization and development. The study identifies development opportunities for potential developers to facilitate catalytic development at the gateway nodes to leverage the visibility and access to the Northwest Neighborhood Study Area. These development nodes are those that are in close proximity to access ramps from the I-210 Freeway or the closest major intersection. Secondary Development nodes are those that are gateways to the Neighborhood from adjacent neighborhoods such as at either end of Highland Avenue, at the plan area boundaries, or at the southern end of State Street.

The establishment of an urban street wall along Highland Avenue and State Street will provide a more active public right-of-way and active sidewalks. The requirement for a street wall with minimal or no setbacks on the corridor along both streets will also create a stronger presence and encourage continuous development along each of them. This strategy recognizes that the corridors adjacent to the gateways are an integral element that will evolve over time. Thus, infill development that establishes an urban street wall within the existing fabric will provide a strong physical basis for diverse physical conditions throughout the neighborhood.


Typology

Masterplan, Urban Design, Mixed-Use

Location

San Bernardino, California

Year

2010

Status

Completed

Size

160 Acres

Client

City of San Bernardino Community & Economic Development Department

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Tracey Scott


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Manas Clubhouse

MANAS CLUBHOUSE

The Manas clubhouse sits at one of the highest points of the township, providing views of the lake and nearby region. The facility is located at the northern terminus of the promenade that connects the township’s mixed-use gateway to the peak. The clubhouse acts as a community center and crafts a monumental central courtyard with extended open space and a pool that can be shared by all.

The glazed envelope of the clubhouse provides transparency that is protected by the contemporary reinterpretation of a traditional screen (bamboo chik) and projecting horizontal shading. The clubhouse includes an upper-level library, meeting and media rooms, and a variety of dining areas, a banquet hall, and a conference center at the lower level that serves the community and guests. The configuration of the buildings that shape a tall, deep space facing south provide shade within the courtyard buy to allow the sun to soak the pool area.


Typology

Urban Design, Civic, Cultural

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2020

Status

In Progress

Size

10 Acres / 3,700 M2 / 40,000 SF

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Design Team


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Manas Retail Complex

MANAS RETAIL COMPLEX

The retail complex in the heart of the township recognizes the notion that the “bazaar” is a place to both meet and shop. The creation of a variety of shaded “streets” and monumental gathering spaces recreate the colonnade with a minimalist language. By extending upper-level floors and roofs, a vocabulary of parasols is established that unites the composition on a topographically challenging site.

Vertical screens enable the growth of green curtains that provide shade while allowing breeze for the colonnades and ventilation for the interior spaces to minimize the need for conditioned space. The composition integrates the various levels of retail with the use of ramps and stairs that embrace the landscape and navigate the topography. The project creates a central gathering space with a monumental parasol at one end while extending the geometry at the other end providing views for upper-level floors that include restaurants and cafes.


Typology

Urban Design, Civic

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2020

Status

In Progress

Size

10 Acres / 11,000 M2 / 120,000 SF

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Manas Lakeview Residential Terraces

MANAS LAKEVIEW RESIDENTIAL TERRACES

The multifamily residential development concentrates denser housing at some of the highest points in the township, resulting in spectacular views of Manas Lake from the upper levels of the housing complex. The design explores the use of brick in various forms by reusing the material as vertical planes on concrete-clad floors. Through variations in the position of these planes and the size of openings,  a hierarchy of private and shared terraces are provided. The project attempts to balance the vernacular interpretation of brick with advances in construction techniques.

Programmatically, the project explores the creation of ‘Sky Villas’ and re-interpret expressions and organization of units and shared space. At the ground level, the project establishes a series of shared open courts that embrace the topography of the site and are oriented to take advantage of the views. The project provides a true vertical village that will establish an urban density within a hilltop garden setting.  By integrating open spaces and terraces, a passive microclimate is created that allows the breeze to keep the buildings cool in the warm climate of this region.


Typology

Urban Design, Residential

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2020

Status

In Progress

Size

25 Acres / 130,000 M2 / 1,400,000 SF

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Sudstadt Bibliothek

SUDSTADT BIBLIOTHEK

The Sudstadt Library is strategically located in the heart of the community at the Weimar Neighborhood Center, in proximity to the residential area as well as the commercial center. The library has an elegant minimalist aesthetic and uses scale and materials to blend in with the existing fabric of the adjacent townhouses. 

The sloped roof maximizes the volume of the development. The interior of the library is fully expressive of this volume and uses both skylights and large windows to create a bright open space that visually extends the experience of the library by embracing the outdoors. The program recognizes that the library is often a multi-use meeting place and that new media libraries are always granted a prominent social function. 

The library modulates the scale of the interior spaces by setting a mezzanine to the rear and provides a variety of spaces to read, meet, or contemplate. Embedded as an integral component of the composition is a dual purpose stair that also serves as a place to sit and contemplate. Needs and constraints tied to the activities of the media library and to the ever-changing modes of delivery have been assessed carefully, which lead to a clear and functional organization of the inventory and by extension to the way the program is organized.


Typology

Urban Design, Commercial

Location

Weimar, Thuringia, Germany

Year

1993, 2020

Status

Predevelopment

Size

1,200 m2 / 12,500 SF

Client

Gemeinnützige Aktiengesellschaft für Angestellten-Heimstätten

Collaboraters

Feddersen von Herder Architekten

Design Team

Farooq Ameen, Caglar Gokbulut, Pariya Mohammaditabar


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Super-Sign

SUPER-SIGN

Supersigns are often integral to commercial or institutional development which has the need to increase visibility and amplify brand or messaging. This is particularly relevant in a competitive environment with significant traffic. The Supersign study considered heights between 80 and 100 feet tall and potentially in a location adjacent to major sports or retail center. Earlier studies acknowledged that the supersign communicated at the level of the City, the Block, or the Pedestrian roughly equivalent to the top, middle, or lower third of the supersign. 

The research evaluated the results of multiple variables. These included the geometry of the base (rectangular, square, or triangular) operations that generated the form such as rotation and fold and the modulation of the surface (tessellation or score). The composition also evaluated the impact of symmetry as well as the geometry of the surface elements. Finally, multiple permutations between these operations resulted in 36 or more options. The illustration shows the arrival of a super-sign in Griffith Park overlooking downtown Los Angeles.


Typology

Research, Civic

Location

Los Angeles County, California

Year

2020

Status

Research, Civic

Size

100 FT Height

Client

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Caglar Gokbulut, Pariya Mohammaditabar, Noah Zaccaglini


SIMILAR PROJECTS