CDS | WORK | Weimar Neighborhood Center

WEIMAR NEIGHBORHOOD CENTER

The Weimar Neighborhood Center is located in the Sudstadt district about 5 km south of the city center and the Bauhaus Museum. The intent of the developer was to respond to the community’s desire to establish a vibrant center of commercial activity that also responded to the scale of existing residences. The program embraces the community fabric and creates a network of open spaces tying into the nearby park while transforming the hierarchy and establishing a relatively different scale.

The program includes a centralized commercial office space with retail uses at the ground level. A neighborhood library and future museum space complement other uses. Multi-family units at the periphery of the site are designed at the scale of the townhouse to maintain the scale of the adjacent residential neighborhood. Open space is defined, both as in the center of the plan area and also used as a transition for scale while enabling a pedestrian network through the project. The project provides a transition between the residential neighborhood and the nearby clinic while anchoring the southern edge of Sudstadt within the countryside.


Typology

Urban Design, Commercial

Location

Weimar, Thuringia, Germany

Year

1993, 2020

Status

Predevelopment

Size

12 Acres

Client

Gemeinnützige Aktiengesellschaft für Angestellten-Heimstätten

Collaboraters

Feddersen von Herder Architekten

Design Team

Farooq Ameen, Christian Eeg, Andreas Wittmer, Caglar Gokbulut, Pariya Mohammaditabar, Antje Ulfers


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Grand Panorama

GRAND PANORAMA

The Grand Avenue Arts / Bunker Hill station area is located on a topographically complex, irregular geometry site with challenging buildability adjacent to the proposed Regional Connector station. The proximity to the internationally recognized Disney Concert Hall and the Broad Museum make it an inherently desirable address. The tower geometry and articulation seeks to maximize downtown views, especially views of the Iconic Disney Hall. 

The proposed design illustrates one of the numerous configurations possible for building height and articulation, unit mix, and ground-level program. Podium level urban plaza and open space connect to the proposed pedestrian bridge that connects to the station and the Broad Museum and continues to the existing network of open spaces including Grand Park. The pool deck and other amenities for residents at upper levels overlooking the plaza can vary depending on how the façade is articulated. Parking is provided at multiple levels, accessible from Flower Street and 3rd Street.  


Typology

Urban Design, Transit-Oriented, Mixed-Use, Residential

Location

Downtown Los Angeles, California

Year

2020

Status

Predevelopment

Size

980,000 SF / 2.40 Acres

Client

Anderson Development

Collaboraters

John Labib & Associates

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut, Noah Zaccaglin, Ashwini Dhamankar


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Watts-103rd Street Transit Oriented Development

WATTS/103RD STREET TRANSIT ORIENTED DEVELOPMENT

The 103rd Street / Watts Towers Station Transit-Oriented Development is located within a 5-minute walking radius of the iconic Watts Towers, the cultural heart of the community. The elongated geometry and shallow depth of the consolidated site are challenging for typical development prototypes. 

The proposed scenario addresses these challenges in several ways. Firstly, the eastern and western components of the site are connected by integrating the existing pedestrian bridge as a component to bind the parcels across the existing railroad rights of way. Secondly, the elongated development is scaled by incorporating shared open spaces and extending the existing network of public space including the Simon Rodia State Historic Park. Finally, for the shallow lots, the residential units are served by a single loaded corridor adjacent to the transit lines. 

The connection to the iconic Watts Towers is enabled by views from the upper levels of units. Access for residents is provided from a shared open space adjacent to the pedestrian bridge thereby providing greater safety because of increased pedestrian activity. Residents share community space at ground level and shared amenities on the podium deck at the second level.


Typology

Transit-Oriented, Mixed USe, Residential

Location

Watts Neighborhood, Los Angeles, California

Year

2017-2019

Status

Predevelopment

Size

260,000 SF / 15 Acres

Client

Anderson Development

Collaboraters

Maxima Group

Design Team

Farooq Ameen, Caglar Gokbulut, Ashwini Dhamankar, Mehran Mashayekh


SIMILAR PROJECTS