CDS | WORK | King Fahd City Center Urban Design Plan

KING FAHD CITY CENTER URBAN DESIGN PLAN

The King Fahd City Center on the Red Sea creates a dynamic and thriving development for Madinat Yanbu AI-Sinaiyah (MYAS), harnessing the lessons drawn from existing vibrant waterfronts. The scheme is designed to create a complete environment, rivaling the quality of the highest international standards while respecting regional cultural values. The plan sets a regional standard with fully integrated living, working, and leisure activities. The plan is a development-focused concept that reinforces the city’s continued commercial growth. With this new project, the city will catapult itself into the leadership of the Arabian red sea’s economic & touristic life. 

The urban design plan provides a versatile framework for the long term development of the site and will continue through a gradual process of refinement. As individual development proposals are designed, each can be incorporated into the master plan as necessary while ensuring the functionality and quality of the environment is maintained throughout the development process. The City Center will be the new heart of the Madinat Yanbu AI-Sinaiyah and has been emerging and developing for decades. The City Center will be the major focal point of the waterfront developments, “the jewel of the necklace.


Typology

Civic, Cultural, Mixed-Use

Location

Madinat Yanbu Al Sinaiyah, Kingdom of Saudi Arabia

Year

2014-2015

Status

Development

Size

152 Acres

Client

Planning Department, Royal Commission

Collaboraters

Saudi Parsons Staff

Design Team

Farooq Ameen, Mark Lumba


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Dhaka School of Architecture

DHAKA SCHOOL OF ARCHITECTURE

The School of Architecture is the culmination of the search for an architecture that represents the contemporary Identity of the South Asian Subcontinent. The Site for the school is located on an acre of land on Madani Avenue, about two miles east of the US Embassy in Dhaka, Bangladesh.

The parti of the School evolves from the typology of Buddhist monasteries from the fifth century where the central space is the most sacred. All programs focus on the shared courtyard. Studios, classrooms, student rooms, and activity spaces together shape the central space and are the walls that define this outdoor room. Circumambulation around this central assembly space also evokes the deep structure that has evolved from sacred spaces.

The architecture of the School recognizes the need for private space and distinguishes between the public arena defined by the south wing of the school and the central courtyard that belongs to this evolved monastery. Student rooms above the studio provide a physical connection between the students’ living, thinking, and workspaces. The planning of the school encourages informal interaction among the students. Universal tectonic principles are articulately shaped to provide an expression that expresses the genius loci of this unique place.


Typology

Civic, Cultural

Location

Dhaka, Bangladesh

Year

Phase I  2000,  Phase II  2020

Status

Predevelopment

Size

70,000 SF / 1.2 Acres

Client

AKM Rahmattullah University College

Collaboraters

Design Team

Farooq Ameen, Giancarlo Renella, Gyan Singh


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Downtown Drop in Center

DOWNTOWN DROP IN CENTER

The Downtown Drop-In Center was conceived, advocated, and designed as a unique collaborative effort spanning just over a year and involving numerous individuals and agencies. The program was succinctly translated into a strong design party that evokes the notion of an oasis. The Center has successfully engaged the homeless in an active process of re-integration in the heart of skid row. The Center is based on the notion that the making of community is unleashed in a typology of space that evokes assembly. Creating an outdoor “room” or courtyard is premised in the expectation that homeless individuals coming away from the streets will be empowered to re-invent a sense of community for themselves in this space of respite. 

The courtyard is articulated by the four envelopes or walls gifted by the three buildings or the wall at the Street.  In the spirit of the oasis, a landscaped “garden” focuses the geometry on the source of water. The shade is created by the trees, various pergolas and outdoor covered sleeping areas, and the geometry of the individual buildings. The success of this typology and its inherent “reading” by the users is expressed in the popularity of the Center for homeless individuals. Initially conceived and programmed for 200 individuals per day in this twenty-four-hour facility, it currently averages about 800 persons per day.


Typology

Civic

Location

Downtown Los Angeles, California

Year

1999-2000

Status

Completed

Size

9,000 SF / 0.35 Acres

Client

Los Angeles Homeless Services Authority / SRO Housing

Collaboraters

Michael Lehrer, Reiss Brown Ekmekji

Design Team

Farooq Ameen, Shawn Delisio, Jeff Goldberger


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Indira Gandhi National Center of Arts Competition

INDIRA GANDHI NATIONAL CENTER OF ARTS COMPETITION

The site for the Indira Gandhi National Center of arts is located in the heart of Edwin Lutyens master plan for colonial New Delhi at the intersection of Rajpath (king’s way) and Janpath (people’s way). The physical organization of the program is driven by the symbolism of the source, flow, and dispersion of a River of Life. The symbolic river originates at the eastern edge of the complex (the Sutradahara) where research is conducted and the Center’s programs are sourced, created, and organized. On reaching the “circle of life” reflecting the unity of the arts, the river radiates dynamically to concert halls and theaters that are expressions of the art forms.  The strong relationship of the built forms to nature and outdoor evoke the spirit and deep structure of traditional Indian architecture.

The proposed design maintains the street-wall along Janpath and the street network parallel to Rajpath which leads to Rashtrapati Bhavan – the presidential palace. Within the site, an interconnected network of active open spaces is created that is consistent with the program areas. The primary intent of the design is to respond to the urban context while responding to the civic and more intimate scale requirements throughout the site. The project is sensitive to the formal aspects of Lutyens’ work while reinterpreting these for the contemporary condition.


Typology

Urban Design, Cultural

Location

New Dehli, India

Year

1987

Status

Design Competition Entry

Size

28 Acres

Client

Department of Arts, Government of India

Collaboraters

CAPE (Consulting Architects, Planners and Engineers)

Design Team

Raziul Ahsan, Farooq Ameen, Tuhin Kanti Dutta, Hasina Chowdhury,  Saiful Haque


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Slauson Transit Oriented Community Masterplan

SLAUSON TRANSIT ORIENTED COMMUNITY MASTERPLAN

The Slauson Transit-Oriented Community Plan explores the potential for the proposed West Santa Ana Transit Corridor Station co-located with the Blue Line Station and the intersection with the Rail-To River Active Transportation Corridor. The site is expected to transition from industrial to hybrid mixed-use and residential uses over time. The plan provides a framework to encompass these transitions and to extend the adjacent residential neighborhood to the large DWP owned site within unincorporated LA County to the south-west of the station.

The station area planning incorporates the community plan land use overlays within the quarter-mile radius of the station. In addition, it provides pedestrian connectivity to the adjacent park that is actively used by the neighborhood as well as to nearby schools in the station area. The TOC plan respects the scale of the residential neighborhood by scaling densities and heights from the single-family residential neighborhood to potential higher densities near the station. Shared parking is key to establishing higher densities with lowered development costs.


Typology

Masterplan, Urban Design, Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles County, California

Year

2017-2019

Status

Completed

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Patricia Smith Landscape Architect, HR&A Advisors, Inc, Arellano Associates

Design Team

Farooq Ameen, Ashwini Dhamankar, Sijin Sun, Saswati Das, Caglar Gokbulut, Sameer Ameen, Jim Leggitt


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Pioneer Transit Oriented Community Masterplan

PIONEER TRANSIT ORIENTED COMMUNITY MASTERPLAN

The Pioneer Station will be the southern terminus of the WSAB light rail line. It is anchored by Artesia’s Little India and a regionally recognized hub of South Asian restaurants and retail establishments on Pioneer Boulevard which is the city’s “Main Street” and commercial hub. The station area includes both successful commercials as well as stable residential development and has the opportunity to become a more vibrant main street destination with additional retail space as well as neighborhood-serving office, residential, and supporting amenities. Pioneer can build on its unique cultural retail destination brand, and implementation of the WSAB transit line will make it accessible to a wider audience. This will provide market support for both existing businesses and new infill development in the station area. 

Artesia has taken the initiative to plan for the future and is already taking measures to transform the station area into a destination that ensures better access for pedestrians and cyclists – a walkable, pedestrian-friendly neighborhood. The city’s primary goal is to intensify the station area and the Pioneer Blvd Corridor. The vision is for development that is 4-7 stories high with retail at the ground level, commercial office at the second level, and residential uses on the upper floors.


Typology

Masterplan, Urban Design, Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles County, California

Year

2017-2019

Status

Completed

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Patricia Smith Landscape Architect, HR&A Advisors, Inc, Arellano Associates

Design Team

Farooq Ameen, Ashwini Dhamankar, Sijin Sun, Saswati Das, Caglar Gokbulut, Sameer Ameen, Jim Leggitt


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Paramount-Rosecrans Transit Oriented Community Masterplan

PARAMOUNT-ROSECRANS TRANSIT ORIENTED COMMUNITY MASTERPLAN

The Paramount / Rosecrans Station Area Transit-Oriented Community Plan is based on the community’s vision for the proposed West Santa Ana Transit Corridor Station. These are articulated by principles identified through documented outreach efforts. The proposed mixed-use community adjacent to the busy Paramount  Boulevard commercial corridor leverages the primary opportunity site of the existing swap meet on the old drive-in theater site south of the station. It extends the urban fabric through a walkable street grid, improves connectivity for bikes and other alternative modes of transportation.  

The transit plaza is adjacent to a higher density mixed-use development integrated with a shared parking structure.  The plan establishes a diverse network of open spaces that are connected through a pedestrian network providing a range of scales and experiences that complement the residential and commercial uses.  The existing stadium theater is the anchor for development along Rosecrans, while active retail frontage leads to an active plaza that is shared with residential mixed-use.


Typology

Masterplan, Urban Design, Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles County, California

Year

2017-2019

Status

Completed

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Patricia Smith Landscape Architect, HR&A Advisors, Inc, Arellano Associates

Design Team

Farooq Ameen, Ashwini Dhamankar, Sijin Sun, Saswati Das, Caglar Gokbulut, Sameer Ameen, Jim Leggitt


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Florence-Salt Lake Transit Oriented Community Masterplan

FLORENCE-SALT LAKE TRANSIT ORIENTED COMMUNITY MASTERPLAN

The Florence/Salt Lake Station sits along the Florence Avenue arterial and within a predominantly residential neighborhood, composed primarily of single-family residences. It is adjacent to Salt Lake Park with recreational facilities situated in the City of Huntington Park. There are limited amounts of retail and/or industrial uses on Florence Avenue. It will be important to enhance connectivity within the station area neighborhoods to support both ridership as well as the improvement in the quality of life that the transit line can bring. Simultaneously it will also be important that measures are in place to protect residents who are at risk of displacement and that potential economic opportunities that are opened by the transit line can be fully accessible to all. 

The creation of TOD Mixed-use Overlay Zones that permits higher density mixed-use for the cities of Bell, Cudahy, and Huntington Park are critical to build on the market for potential development and will specifically incentivize the development of residential mixed-use at transit-supportive densities. There is an opportunity for the Florence/Salt Lake Station to further enhance its surrounding neighborhood by transitioning existing automotive and other uses to neighborhood-serving uses.


Typology

Masterplan, Urban Design,  Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles County, California

Year

2017-2019

Status

Completed

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Patricia Smith Landscape Architect, HR&A Advisors, Inc, Arellano Associates

Design Team

Farooq Ameen, Ashwini Dhamankar, Sijin Sun, Saswati Das, Caglar Gokbulut, Sameer Ameen, Jim Leggitt


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Arts District Transit Oriented Community Masterplan

ARTS DISTRICT TRANSIT ORIENTED COMMUNITY MASTERPLAN

The Arts District South Station sits at the southern edge of the development boom occurring within the Arts District in Downtown Los Angeles. While the Station Area is still largely industrial and sits within the Industrial BID, a number of major nearby projects will be delivering substantial amounts of office, retail, and residential space to the area in the next five to ten years. Adjacent uses such as the LA Produce Market, the Greyhound Station as well as the Institute of Contemporary Arts and Metro’s Division One are opportunities to attract visitors or opportunities that have the potential for adaptive reuse or redevelopment that can support the development of a vibrant transit-oriented community.

“​DTLA 2040” is the update to two community plans, Central City and Central City North, which comprise Downtown Los Angeles. The predominant zoning in the station area east of Alameda and north of Bay Street is Hybrid Industrial at various densities. West of Alameda has primarily designated Markets at various scales. Production is preserved south of Olympic Boulevard. Hybrid ordinances establish a mix of uses in response to the changing nature of work and the impetus to live and work in close proximity. The Zoning codes require no minimum parking requirement and encourage alternative modes for parking in the Arts District.


Typology

Masterplan, Urban Design, Transit-Oriented, Mixed-Use

Location

Los Angeles County, California

Year

2017-2019

Status

Completed

Size

125 Acres

Client

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority

Collaboraters

Patricia Smith Landscape Architect, HR&A Advisors, Inc, Arellano Associates

Design Team

Farooq Ameen, Ashwini Dhamankar, Sijin Sun, Saswati Das, Caglar Gokbulut, Sameer Ameen, Jim Leggitt


SIMILAR PROJECTS


CDS | WORK | Manas Pune Township

MANAS PUNE TOWNSHIP

The 1,600-acre Manas Township is located about eight miles west of the rapidly growing City of Pune (the “Oxford of the East”) in western India. This new town is adjacent to the Pune-Mumbai Expressway which parallels the Education / IT Corridor, possibly the most advanced enclave of this nature in South Asia. The plan area is located about 400 meters above sea level on very complex topography. The proposed conceptual master plan engages this natural environment and is oriented to take advantage of the spectacular views of the nearby Manas lake, the mountain range, and the nearby 400-year old fort.

The town is oriented along a central promenade, a linear “central park” that creates an armature of public space valuing pedestrian experience through a diversity of uses located at key nodes. The promenade connects the mixed-use city gateway to the apex of a club/community center at the top of the hill while providing a central activity node half-way up the hill. The township is informed by the Indian values of Vastu-shastra, the traditional planning principles, as well as by contemporary urban design practice and complex zoning.


Typology

Urban Design, Masterplan, Mixed-Use, Commercial, Residential

Location

Pune, Maharashtra, India

Year

2009, 2020

Status

Partially Implemented

Size

1,200 Acres

Client

Pacifica Companies

Collaboraters

Carrier Johnson

Design Team

Farooq Ameen, Pariya Mohammaditabar, Caglar Gokbulut, Frank Wolden, Dan Oyakawa, Edward Holakiewicz


SIMILAR PROJECTS